Obj puch cross.jpg (52343 byte)Objektet  

 

        Puch Mc50 (Moto cross) -68 

 

Puch Mc 50 såldes i Sverige 1964-1968 . Puchen var förhållandevis ganska dyr ca 1500 kronor .Det var  på mitten av sextiotalet en hel del, så många ungdomar fick nöja sig att drömma om den och  istället skaffande  de sig  den billigare Florida modellen.

Mc50 är en byggd på en bärande rör ram . Mopeden lackerades i en röd färg kallad korallröd i Sverige. Det finns en Mc50 2 som har en mörkare nyans denna importerades ej till Sverige. Vad jag känner till skiljer denna modellen sig från den Svenska genom att ha det större tank hålet (Dakotans) . Den svenska har Floridans diameter för bensin påfyllning.

 

De två första årgångarna av Mc 50 skiljer sig genom ett mindre lamphus fram samt användes ett länksystem  för växlingen.

1966 Kom det stora lamphuset av Dakota typ med inbyggd hastighets mätare som alltid när det gäller Puch modeller plockas det saker från tidigare modeller crossen ej undantag. Lamphuset från Dakotan  stämmer alltså inte . Crossens inbyggda hastighetsmätare är inte rektangulär utan runt och kommer ifrån Floridan.  Runt hål här alltså.

Från 1966 års modell har crossen en vanlig tre växlad motor med underliggande växellåda (Pungmotor). Hasplåten under lådan skiljer sig med att den första 64ans cross har en hasplåt med hela sidor de senare har ett jack bort sågat på växel sidan .

64an och 65an har länk system till växel spaken.

Om Puch oftast plockat delar från olika modeller så är crossen ofta ensam  i sin Puch familj vilket också gör denna modell extra unik idag.

Många av delarna finns nämligen inte på några andra modeller så tillgången till reserv delar är få. Varvid kompletta objekt betingar ett högt pris.

Några undan tag är Fälgbanor med nav som man kan använda sig av Floridan.


      puch-hobby.se

                      Anders